AKVARELLFÄRG UTAV EN LERKRUKA

AKVARELLFÄRG UTAV EN LERKRUKA


Det här var första gången som jag, efter mycket research, provade på att göra egen akvarellfärg ifrån grunden, så jag är absolut ingen expert i ämnet. Men resultatet blev bättre än förväntat och jag älskar att kunna måla med en färg som jag har tillverkat helt själv ifrån grunden och som jag vet precis vad den innehåller för något.

     

    MATERIAL:

    1 lerkruka

    Hammare

    Mortel

    Glaslöpare

    Glasskiva (jag använde en överbliven klinkerplatta)

    Palettkniv

    Gum Arabic

    Flytande honung

    Vatten

    Behållare till färgen (jag använde mig av en tom saffransburk)

     

    SÄKERHETSUTRUSTNING:

    Andningsmask

    Skyddsglasögon

    Vinylhandskar

     

    SÅ HÄR GJORDE JAG:

    Först krossade jag lerkrukan med hammaren. Tips! Ha en handduk om krukan så att inte bitarna flyger iväg. Gör bitarna så små du kan; ju mindre dom blir av hammaren desto lättare går det att krossa dom i morteln sedan.

    Därefter la jag en del av krukbitarna i morteln och resten i en glasburk för att spara till sen.

    Så bearbetade jag krukbitarna med morteln tills dom blev till ett fint pulver. Detta pulver utgör färgpigmentet.

    Jag tog lite pigment och la i en hög på klinkerplattan. Sedan gjorde jag en grop i mitten med hjälp av en liten skopa och i gropen hällde jag sedan ner droppar av vatten, flytande gum arabic och honung. Så blandade jag ihop allt till en smet. Tyvärr så tog jag inga mått utan jag gick på känsla och fortsatte tillsätta ingredienserna till dess att jag tyckte jag hade fått till en jämn ”gegga”. Efter att ha blandat ihop alla ingredienser med hjälp av palettkniven tog jag glaslöparen och började mala smeten genom att föra löparen i cirkelrörelser på klinkerplattan, så att alla pigmentkorn mals sönder.

     

     

    När konsistensen blivit len och bra, inte kändes kornig längre, så skrapade jag upp färgen med en palettkniv och hällde den i den tomma saffransburken.

    Burken fick stå inomhus i några dagar tills allt vatten hade dunstat bort och färgen blivit helt torr innan jag målade med den.

    Notera: det kan hända att färgkakan spricker när den torkar men det betyder inte att den är förstörd utan du kan ändå måla med den. Sprickor är en indikation på att det kan ha blivit en obalans i mängden ingredienser (det kanske blev för mycket honung i relation till gummi arabicum till exempel). Men som sagt; färgen går fortfarande att använda. Så måla på och ha skoj med den :)


    VIKTIGT: När du arbetar med färgpigment så bildas det damm som kan fastna i lungorna och på så vis är skadligt att andas in. Vidta därför nödvändiga säkerhetsåtgärder. Ha god ventilation där du arbetar (var gärna utomhus). Använd andningsmask, skyddshandskar och täckande kläder (använd inte samma kläder i bostadsmiljön efter tillverkningen utan att tvätta dom först). Utrustningen som används till färgtillverkning ska ej användas vid matlagning.

    Om du planerar att använda kemikalier som kan vara hälsoskadliga i samband med färgtillverkningen så läs då på om vilka säkerhetsåtgärder du bör vidta för just det ämnet (det står ofta angivet på förpackningen) och följ dessa.

     

    Lämna gärna en kommentar om du undrar något eller bara vill säga ”Hej” 👋 😀

    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.